Molecula de clorofilă – compoziție, structură și proprietăți
Pentru prima dată, clorofila în formă cristalină a fost descrisă de fiziologul și botanistul rus I.P. Borodin în 1883. Mai târziu s-a dovedit că nu era clorofilă în sine, ci forma sa ușor modificată – clorofilida de etil. Biochimiștii polonezi M. Nentski și L. Marchlewski (1897) au stabilit că baza moleculei de clorofilă, ca și hemoglobina, este inelul porfirinei. A fost astfel demonstrată asemănarea structurală fundamentală a acestor pigmenți la plante și animale.
Chimistul german R. Willstatter în 1906-1914 a stabilit compoziția elementară a clorofilei a – C 55 Н 72 О 5 N 4 Mg și clorofilei b-C 55 Н 70 О 6 N 4 Mg, iar biochimistul german G. Fisher în anii 1930 -1940. descifrați complet formula structurală a clorofilei. În 1960, chimiștii organici R.B. Woodward (SUA) și M. Strehl (Germania) au realizat o sinteză artificială a clorofilei. Clorofila este un ester clorofilin al unui acid dicarboxilic în care o grupare carboxil este esterificată cu un reziduu de alcool metilic și cealaltă cu un reziduu de alcool mononesaturat fitol. Formula structurală a clorofilei a este prezentată în figura 1.
Clorofila este un compus organic care se găsește în toate plantele verzi, algele procariote albastre-verzi și algele eucariote. Este un factor cheie în procesul de fotosinteză, unde absoarbe energia solară și o folosește pentru a transforma dioxidul de carbon în carbohidrați. În structura sa chimică, clorofila este remarcabil de asemănătoare cu hemoglobina, singura diferență dintre ele fiind că atomul central din molecula de clorofilă este magneziul, iar în cel al hemoglobinei, fierul. Pentru prima dată, acest compus a început să fie folosit în scopuri medicale la mijlocul secolului trecut. Clorofila crește hemoglobina și îmbunătățește circulația sângelui. Are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, curăță intestinele și ficatul de metale grele, toxine chimice și deșeuri, îmbunătățește activitatea plămânilor și a uterului. Are actiune antioxidanta, antiinflamatoare si regeneranta.
Clorofila are un efect uimitor în boli:
● acțiune anticarcinogenă puternică (reduce capacitatea substanțelor cancerigene de a se lega de ADN în organele importante, încetinind sau oprind dezvoltarea proceselor maligne);
● prevenirea și tratamentul aterosclerozei;
● sustine cresterea si repararea tesuturilor;
● Livreaza magneziu si ajuta la livrarea oxigenului catre toate celulele si tesuturile;
● Este util în asimilarea calciului și a altor minerale grele;
● diferite tipuri de anemie (stimulează celulele roșii din sânge pentru a îmbunătăți alimentarea cu oxigen);
● curăță organismul de toxine (împreună cu vitaminele A, C și E, ajută la neutralizarea radicalilor liberi, dăunând celulelor sănătoase);
● reduce mirosurile neplăcute ale corpului și respirația urât mirositoare în gură;
● actiune antisclerotica;
● vindecă rănile infectate;
● trateaza bolile asociate cu formarea pietrelor de oxalat;
● protejează organismul de infecții virale, bacteriene și fungice (accelerează fagocitoza);
● crește puternic imunitatea organismului;
● Imbunatateste functia tiroidiana.
Utilizarea clorofilei
Utilizare culinară
Clorofila este înregistrată ca aditiv alimentar (colorant) și numărul său este E140. Bucătarii folosesc clorofila pentru a colora în verde diverse alimente și băuturi, cum ar fi pastele și absint. 8) Clorofila nu se dizolvă în apă și se amestecă mai întâi cu o cantitate mică de ulei vegetal pentru a obține soluția dorită.
Beneficii pentru sănătate
Clorofila contribuie la întărirea organelor formatoare de sânge, asigurând prevenirea anemiei și abundența de oxigen în organism. Activitatea sa antioxidantă are un efect benefic asupra diferitelor afecțiuni medicale, precum cancerul, insomnia, bolile dentare, sinuzita, pancreatita și pietrele la rinichi. Clorofila contribuie la coagularea normală a sângelui, vindecarea rănilor, echilibrul hormonal, dezodorizarea și detoxifierea organismului și contribuie la sănătatea sistemului digestiv. Are un efect benefic asupra oxidarii si bolilor inflamatorii precum artrita si fibromialgia. Prezintă proprietăți anti-îmbătrânire și antimicrobiene și ajută la întărirea sistemului imunitar al organismului.
Cuprinzător
Clorofila este un produs alimentar bogat în nutrienți. Este o sursă bună de vitamine precum vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K și beta-caroten. Este bogat în antioxidanți, minerale esențiale precum magneziu, fier, potasiu, calciu și acizi grași esențiali.
Globule rosii
Clorofila ajută la repararea și restabilirea depozitelor de celule roșii din sânge. Funcționează la nivel molecular și celular și are capacitatea de a ne regenera organismul. Este bogat în enzime vii care ajută la purificarea sângelui și la creșterea capacității sângelui de a transporta mai mult oxigen. Este un purtător de sânge și este eficient împotriva anemiei cauzate de o deficiență a globulelor roșii din organism.
Clorofila este eficientă împotriva cancerului, de exemplu cancerul de colon uman, și promovează inducerea apoptozei. Oferă protecție împotriva unei game largi de agenți cancerigeni din aer, carne gătită și cereale. Studiile arată că clorofila ajută la limitarea absorbției gastrointestinale a toxinelor dăunătoare, cunoscute și sub numele de aflatoxine, în organism. Clorofila și derivatul său clorofilin inhibă metabolismul acestor procarcinogeni, care pot deteriora ADN-ul și pot duce la cancer hepatic și hepatită. Studii ulterioare efectuate în acest sens au demonstrat efectul chemopreventiv al clorofilei, atribuindu-i proprietăți antimutagenice. Un alt studiu a arătat eficacitatea clorofilei alimentare ca compus fitochimic care reduce oncogeneza.
Antioxidant
Clorofila are o activitate antioxidantă puternică împreună cu o cantitate semnificativă de vitamine. Acești captatori de radicali eficienți ajută la neutralizarea moleculelor dăunătoare și la prevenirea dezvoltării diferitelor boli și leziuni cauzate de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Artrită
Proprietățile antiinflamatorii ale clorofilei sunt utile în tratarea artritei. Studiile au arătat că clorofila și derivații ei inhibă creșterea inflamației cauzate de bacterii. Această natură protectoare a clorofilei o face un ingredient puternic pentru fabricarea de produse fitosanitare pentru tratarea afecțiunilor medicale dureroase, cum ar fi fibromialgia și artrita.
Detoxifiere
Clorofila are proprietăți de curățare care ajută la detoxifierea organismului. Abundența de oxigen și fluxul sanguin sănătos datorită clorofilei din organism ajută la eliminarea impurităților și toxinelor dăunătoare. Clorofila formează complexe cu agenți mutageni și are capacitatea de a lega și elimina substanțele chimice toxice și metalele grele, cum ar fi mercurul, din organism. Promovează detoxifierea și regenerarea ficatului. De asemenea, este eficient în reducerea efectelor nocive ale radiațiilor și ajută la eliminarea pesticidelor și medicamentelor din organism.
Anti îmbătrânire
Clorofila ajută la combaterea efectelor îmbătrânirii și susține țesuturile sănătoase, datorită bogăției sale în antioxidanți și prezenței magneziului. Stimulează enzimele anti-îmbătrânire și promovează sănătatea și tinerețea pielii. În plus, vitamina K prezentă în ea curăță și întinerește glandele suprarenale și îmbunătățește funcția glandelor suprarenale din organism.
Sistem digestiv
Clorofila promovează digestia sănătoasă prin susținerea florei intestinale și prin stimularea motilității intestinale. Acționează ca un remediu natural pentru tractul gastrointestinal și ajută la repararea țesuturilor intestinale deteriorate. Dietele deficitare în legume verzi și predominant carne roșie prezintă un risc crescut de afectare a colonului. Conform studiilor, clorofila facilitează curățarea colonului prin inhibarea citotoxicității induse de hemodializă și prevenirea proliferării colonocitelor. Este eficient împotriva constipației și reduce disconfortul cauzat de gaze.
Insomnie
Clorofila are un efect calmant asupra nervilor si ajuta la reducerea simptomelor de insomnie, iritabilitate si oboseala nervoasa generala a organismului.
Proprietăți antimicrobiene
Clorofila are proprietăți antimicrobiene eficiente. Studii recente au arătat că efectul terapeutic al soluției alcaline pe bază de clorofilă în combaterea bolii numite Candida Albicans, o infecție cauzată de creșterea drojdiei Candida, este deja prezent în cantități mici în corpul uman.
Imunitate
Clorofila întărește pereții celulari și sistemul imunitar general al organismului datorită naturii sale alcaline. Bacteriile anaerobe care contribuie la dezvoltarea bolii nu pot supraviețui în mediul alcalin al clorofilei. În plus, clorofila este un oxigenator care promovează capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor și crește nivelul de energie și accelerează procesul de vindecare.
Proprietăți de deodorizare
Clorofila prezintă proprietăți de deodorizare. Este un remediu eficient pentru respirația urât mirositoare și este folosit în apă de gură. Sănătatea digestivă precară este una dintre principalele cauze ale halitozei. Clorofila are o dublă sarcină, eliminând respirația urât mirositoare și durerile în gât, precum și promovarea sănătății digestive prin curățarea colonului și a fluxului sanguin. Efectul de deodorizare al clorofilei afectează eficient și rănile care au un miros neplăcut. Se administreaza pe cale orala pacientilor care sufera de colostomii si tulburari metabolice precum trimetilaminuria pentru a reduce mirosurile fecale si urinare.
Vindecarea ranilor
Studiile au arătat că aplicarea locală a soluțiilor de clorofilă este eficientă în tratarea rănilor și arsurilor. Ajută la reducerea inflamației locale, întărește țesuturile corpului, ajută la uciderea germenilor și crește rezistența celulelor la infecții. Împiedică dezvoltarea bacteriilor, dezinfectează mediul înconjurător, îl face ostil creșterii bacteriilor și accelerează vindecarea. Clorofila este, de asemenea, foarte eficientă în tratarea ulcerelor varicoase cronice.
Raportul de aciditate și bază
Consumul de alimente bogate în clorofilă ajută la echilibrarea echilibrului acido-bazic al organismului. Magneziul pe care îl conține este un alcalin puternic. Prin menținerea nivelurilor alcaline și de oxigen în organism, clorofila împiedică dezvoltarea unui mediu pentru creșterea microorganismelor patogene. Magneziul, care este prezent în clorofilă, joacă, de asemenea, un rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular, a funcționării rinichilor, mușchilor, ficatului și creierului.
Oasele și mușchii puternici
Clorofila contribuie la formarea și menținerea oaselor puternice. Atomul central al moleculei de clorofilă, adică. Magneziul joacă un rol important în sănătatea oaselor, alături de alți nutrienți esențiali precum calciul și vitamina D. De asemenea, contribuie la tonusul muscular, contracția și relaxarea.
Coagularea sangelui
Clorofila conține vitamina K, care este vitală pentru coagularea normală a sângelui. Este folosit în naturopatie pentru a trata sângerările nazale și la femeile care suferă de anemie și sângerări menstruale abundente.
Pietre la rinichi
Clorofila ajută la prevenirea pietrelor la rinichi. Vitamina K este prezentă sub formă de compuși eter de clorofilă în urină și ajută la reducerea creșterii cristalelor de oxalat de calciu.
Sinuzita
Clorofila este eficientă în tratarea infecțiilor respiratorii și a altor afecțiuni, cum ar fi răceala, rinita și sinuzita.
Echilibrul hormonal
Clorofila este utilă pentru menținerea echilibrului hormonal de gen la bărbați și femei. Vitamina E, care este prezentă în clorofilă, ajută la stimularea producției de testosteron la bărbați și de estrogen la femei.
Pancreatită
Clorofila se administrează intravenos pentru a trata pancreatita cronică. Potrivit unui studiu în acest sens, ajută la reducerea febrei și reduce durerile abdominale și disconfortul cauzat de pancreatită fără a provoca efecte secundare.
Igienă orală
Clorofila ajută la tratarea problemelor dentare precum pioreea. Este utilizat pentru a trata simptomele infecțiilor bucale și pentru a calma durerile și sângerarea gingiilor.
Surse de clorofilă
Nu este foarte dificil să includeți clorofila în dieta zilnică, deoarece aproape toate plantele verzi sunt bogate în clorofilă a, iar multe legume care fac parte integrantă din dieta noastră conțin clorofilă a și, de asemenea, clorofilă b. Consumul de legume precum rucola, grâu, praz, fasole verde și legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi pătrunjelul, varza, cresonul, sfecla și spanacul furnizează clorofilă naturală organismului. Alte surse includ kale, alge albastre verzi, cum ar fi chlorella și spirulina. Gătitul distruge clorofila și magneziul pe care le conține, așa că legumele crude sau la abur sunt mai benefice.
Avertizări
În ciuda utilizării clinice de mulți ani, efectele toxice ale clorofilei naturale în doze obișnuite au fost necunoscute. Cu toate acestea, clorofila poate provoca o anumită decolorare a limbii, urinei sau fecalelor atunci când este administrată pe cale orală. Împreună cu aceasta, clorofila poate provoca, de asemenea, arsuri ușoare sau mâncărimi atunci când este aplicată local. În cazuri rare, o supradoză de clorofilă poate duce la diaree, crampe stomacale și diaree. În cazul unor astfel de simptome, se recomandă să solicitați ajutor medical. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să se abțină de la utilizarea suplimentelor de clorofilă sau clorofilină disponibile în comerț din cauza lipsei dovezilor de siguranță.
Interacțiuni medicamentoase
Pacienții supuși unui test de sânge trebuie să evite utilizarea orală a clorofilinei, deoarece aceasta poate duce la un rezultat fals pozitiv.
Rezumat al
Clorofila furnizează energie solară într-o formă concentrată pentru corpul nostru și este unul dintre cei mai benefici nutrienți. Crește nivelul de energie și îmbunătățește starea generală de bine. De asemenea, este util pentru obezitate, diabet, gastrită, hemoroizi, astm și boli de piele precum eczema. Ajută în tratamentul erupțiilor cutanate și în lupta împotriva infecțiilor cutanate. Consumul profilactic de clorofilă previne și efectele adverse ale intervenției chirurgicale și este recomandat înainte și după operație. Conținutul de magneziu ajută la menținerea fluxului sanguin în organism și la menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale. Clorofila îmbunătățește în general creșterea celulelor și restabilește sănătatea și vitalitatea organismului.