Ce sunt oligozaharidele fructo FOS

Alimente bogate în fructo-oligozaharide FOS

Ce sunt oligozaharidele fructo FOS?

Oligozaharidele fructo (FOS) sau oligofructoza sunt carbohidrați indigesti obținuți în principal din fructoză. Sunt fibre solubile.

Informații nutriționale

FOS nu este digerat în intestinul subțire, deci trece în colon, unde este defalcat (fermentat) de bacteriile benefice ale colonului la gaze precum hidrogenul și acizii grași cu lanț scurt (SCFA), care sunt absorbiți și pot oferi 1,5-2,7 kilocalorii pe gram. FOS este folosit în principal ca îndulcitori – este cu 30-50% mai dulce ca zaharoză, potențiatori de aromă sau ca „fibre adăugate”.

O notă interesantă despre FOS este că trece prin intestinele nedigerate.

FOS nu provoacă o creștere a nivelului de zahăr din sânge al unei persoane ca alți îndulcitori și este, de asemenea, săracă în calorii. Din aceste motive, FOS poate fi ideal pentru persoanele care caută un îndulcitor alternativ.

FOS sunt adesea folosite în formula pentru copii pentru a ajuta la hrănirea bacteriilor benefice pe care intestinul necesită.

Sursă de fibre solubile

Fibrele solubile ajută la absorbția apei din intestine și asigură o formă constantă de materii fecale. Creșterea nivelului de fibre solubile în dieta de fos a fost dovedit a reduce sau elimina digestia, cum ar fi constipație sau diaree. Acest efect de reglementare poate fi, de asemenea, cauzat în parte de FOS, hrănirea bacteriilor bune din colon.

Reduce colesterolul

O revizuire recentă a constatat că FOS poate reduce nivelul colesterolului în studiile pe animale. Introducerea FOS într-o dietă restricționată în calorii a ajutat, de asemenea, aceste animale să reducă creșterea în greutate.

Cercetatorii au remarcat probabilitatea ca suplimentarea FOS este, de asemenea, bun pentru scăderea colesterolului la om.

Reduce glicemia

FOS poate fi o veste excelentă pentru persoanele cu diabet zaharat. Recenzia din jurnal notează capacitatea potențială a unei persoane de a ajuta la echilibrarea glicemiei unei persoane. Cercetătorii au observat o corelație pozitivă între aportul de FOS și scăderea nivelului de glucoză serică.

Utilizarea FOS stimulează, de asemenea, secreția de insulină în pancreas. Mai multe studii umane sunt necesare pentru a fundamenta aceste constatări.

Nu hrănesc celulele canceroase.

Deși există dezbateri cu privire la siguranța utilizării îndulcitorilor, în unele cazuri FOS poate rămâne în afara amestecului. FOS nu este cancerigen și are un potențial redus de a perturba sau deteriora creșterea normală a celulelor. Consumul de FOS nu va alimenta celulele canceroase sau nu va contribui la creșterea lor.

FOS sau oligofructoza apare în mod natural în cantități semnificative în:

  • Anghinare din Ierusalim (până la 6 g/100 g)
  • Eșalotă (până la 5 g/100 g)
  • Ceapă roșie (până la 2,5 g/100 g) [6,7]

Exemple de alte alimente care conțin cantități mai mici de FOS: sparanghel, banane coapte, zahăr brun, rădăcini de cicoare, dahlia, andive, usturoi, praz, ceapă, murnong (tubercul australian), iacon (tubercul peruvian)

Suplimente FOS – Cicoare

FOS poate fi extras din rădăcini de cicoare sau produs din inulină (folosind enzima inulază) sau zaharoză (folosind enzime derivate din drojdia Aspergillus japonicus). Acțiunea principală a cicoare, bilă albastră

Bila albastră are un efect colagogic stabilit, stimulează digestia, scade nivelul zahărului din sânge.

Date experimentale și clinice de cicoare, bilă albastră

Bila albastră, cunoscută și sub numele de cicoare, îmbunătățește reflexiv secreția gastro-intestinală și peristaltismul, reglează defecarea și crește pofta de mâncare, au spus cercetătorii în primele studii. Ele dovedesc efectul hipoglicemiant al plantei medicinale. Potrivit acestora, după ce a luat 200-300 g de medicamente biliare albastre, există o scădere a zahărului din sânge cu 18-44%. Aceste rezultate au fost confirmate mai târziu, când a existat o scădere a glicemiei cu 15-20% după ce a luat suc din frunze. Oamenii de știință descriu acțiunea tireostatică a bilei albastre.